AutoBild heeft niet zomaar een handvol banden uitgekozen en getest. Ze begonnen met in totaal 52 modellen, allemaal in de maat 225/40 R18. Maar er was een addertje onder het gras: deze banden moesten eerst “kwalificeren” door een solide remprestaties op zowel natte als droge wegen te laten zien. Slechts 20 haalden de definitieve selectie, plus een band die als “worst-case scenario” was opgenomen om te bewijzen dat de remkwalificatietest zinvol is. Als een band slecht presteert in de basis nat/droog remtests, is het onwaarschijnlijk dat deze op magische wijze zal uitblinken in meer genuanceerde gebieden zoals handling of aquaplaning.
Zoals elk jaar werden enkele van de Chinese merken uitgelicht. In deze test haalden zowel Sailun als Linglong de laatste 20. Historisch gezien bezorgden budgetmerken hoofdbrekens in veiligheidscategorieën — vooral bij remmen op nat wegdek — maar deze twee toonden aan dat ze op zijn minst mee konden komen. Hoewel ze wat terrein verloren in kilometerstand/duurzaamheidsscores, is de duidelijke boodschap dat bepaalde Chinese bandenfabrikanten snel inlopen qua prestaties.
Bovenaan de test deelden Goodyear’s Eagle F1 Asymmetric 6 en Michelin’s Pilot Sport 5 de eerste plaats. Hun prestaties onder natte en droge omstandigheden waren uitstekend, maar hier is de echte verrassing: beide scoorden ook buitengewoon goed in de “kosten per kilometer”-berekening. Met andere woorden, je betaalt niet noodzakelijk een grote premie voor het kopen van een “premium” product. Goodyear verdiende zelfs de titel “Eco-Meister” voor zijn toonaangevende balans van kosten, slijtage en prestaties. Ze kunnen in eerste instantie meer kosten, maar ze gaan doorgaans langer mee, en hun lagere rolweerstand helpt ook met brandstof- of elektriciteitskosten als je een EV rijdt.
Autobild was ook onder de indruk van de nieuwe Hankook’s Ventus Evo met de code naam K137. Deze nieuwe band was de beste in natte remweg van de hele groep en presteert nog steeds sterk in droge handling. Met zoveel grote namen in de buurt — Bridgestone, Pirelli, Continental, Michelin — is het opmerkelijk om te zien dat Hankook zich staande houdt en een “vorbildlich” (voorbeeldig) beoordeling scoort. Hankook wordt met elke generatie beter en haalt langzaam de beste van de premium banden op de markt in.
Zoals we al in de inleiding noemden, is er een “slechte” band opzettelijk opgenomen, namelijk de Autogreen Smart Chaser SC1, ondanks dat deze als laatste eindigde in de kwalificatieronde. De resultaten waren niet fraai: de Autogreen bevestigde alle grootste angsten over goedkope banden door afschuwelijke veiligheidsmarges te leveren. Dit was belangrijk om in scherpe bewoordingen te laten zien dat als een product faalt in de fundamenten van remmen, het zichzelf niet op magische wijze zal hervinden in geavanceerde handlingoefeningen.
Uiteindelijk is de test een enorme hulpbron voor elke bestuurder in deze populaire bandenmaten. Als je op zoek bent naar een zekere keuze op het gebied van veiligheid en prestaties, kun je vol vertrouwen kiezen voor de top zes “vorbildlich” beoordeelde banden (Goodyear, Michelin, Bridgestone, Continental, Hankook of Kumho). Als de kosten voor jou de absolute ondergrens zijn, beginnen Chinese fabrikanten zoals Linglong en Sailun te laten zien dat je niet te veel hoeft in te boeten op veiligheid — hoewel je waarschijnlijk inlevert op kilometerstand en het daarom economisch gezien misschien niet logisch is.