Autobild publiceert zijn all-season bandentest voor 2023, alleen premium banden behoren tot de besten

Vierseizoenenbanden beleven momenteel een ongekende opleving in populariteit, waardoor fabrikanten veel investeren in de ontwikkeling ervan. Ook uitgeverijen van tests besteden er meer aandacht aan. Autobild voert bijvoorbeeld een uitgebreide test in twee fasen uit op deze banden. In de eerste fase wordt de remweg van de banden gemeten onder zowel droge als natte omstandigheden. Op basis van deze resultaten worden kandidaten gekozen voor de tweede, meer diepgaande fase. Dit jaar hebben 16 banden deze ronde gehaald, met als hoogtepunt de selectie van de beste vierseizoenenband voor 2023 – volgens de beoordeling van Autobild.

Bovendien heeft Autobild dit jaar een zomerband en een winterband in de test opgenomen, zodat we kunnen vergelijken hoeveel een compromis all-seasonbanden zijn. En in het geval van remweg zou je kunnen zeggen: niet zo veel – de zomerband stopte natuurlijk als eerste op nat wegdek, maar hij was net iets meer dan twee meter verwijderd van de beste vierseizoenenband, in dit geval de Bridgestone, wat een groot verschil is met hoe een pure winterband remt op nat wegdek, dus in de winter is de situatie omgekeerd en heeft de vierseizoenenband het voordeel.

Premium versus budget banden

Een paar budgetbanden bereikten de finale vanaf betere posities, maar in de tweede fase van de test werd duidelijk dat de premiumfabrikanten toch meer hebben geĆÆnvesteerd in ontwikkeling en in een relatief jonge sector versloegen ze de goedkopere concurrentie op overweldigende wijze – het is zeldzaam om zes premiumbanden in de topposities te vinden. En het laat maar weer eens zien hoe complex een moderne vierseizoenenband is – hij moet werken in de sneeuw in de winter, maar tegelijkertijd kan hij niet zo delicaat zijn als een winterband om de warmere temperaturen van de zomer te weerstaan. Maar laten we eens kijken naar een paar specifieke modellen die onze aandacht trokken.

De Michelin Crossclimate 2, of beter gezegd het eerste model, is de originele vierseizoenenband die een nieuw tijdperk van vierseizoenenbanden inluidde. Het langverwachte tweede model is onverslaanbaar in de sneeuw, waar hij de winterband altijd op de voet volgt en zelfs evenaart in de slalom. Dit, samen met een iets betere remweg op droog wegdek, heeft hem de toppositie opgeleverd vĆ³Ć³r Continental’s tweede generatie vierseizoenenband, de Allseasoncontact 2. Maar hij wist de Michelin te verslaan in de sneeuw. Maar hij wist Michelin te verslaan op zijn koninklijke discipline, namelijk kilometrage, zij het met minder dan 2.000 kilometer, volgens projecties. Maar verder zijn de banden zeer vergelijkbaar, waarbij de Continental iets beter is op nat wegdek, dankzij de kortere remweg en betere handling.

En toen moest Bridgestone’s nieuwe Turanza All Season 6 genoegen nemen met de derde plaats. Hetzelfde lot trof ook de Vredestein Quatrac, die niet werd geholpen door de absoluut beste score op nat wegdek. Op de andere posities vinden we Pirelli en Goodyear, maar voor ons is het vooral interessant om de 7e plaats te zien, waar we de Kleber Quadraxer 3 vinden, die tot het Michelin-concern behoort en die, gezien zijn prijs, zeer goede rijeigenschappen biedt. En ware het niet dat de band minder goed presteert op nat wegdek en minder kilometers maakt, dan had hij misschien nog wel beter gepresteerd. Hij liet zelfs de iets duurdere Hankook 4S2 achter zich, die regelmatig zeer goed scoort in tests.

Andere meer betaalbare banden, zoals de BF Goodrich, Kumho en Nexen, volgen. Een nogal teleurstellende 11e plaats wordt vervolgens gegeven aan de nieuwe Dunlop Sport All Season, die nogal duur is gezien zijn kwaliteiten. Een andere teleurstelling is de klassering van de Firestone Multiseason (13e plaats) en de Falken AS 220 Pro, die beide werden bedorven door een lage kilometerstand, wat een vrij cruciaal criterium is in Autobild-tests. Voor beide banden hebben we het over een levensduur van iets meer dan 30.000 km, ter vergelijking: de beste in de test is de Nexen N Blue 4Season2, gemaakt in TsjechiĆ«, met een geschatte 75.000 km, meer dan twee keer zo lang. De Nexen won samen met de Michelin Crossclimate 2 de milieuprijs “groene band”.

En tot slot de traditionele vraag: zijn vierseizoenenbanden de moeite waard?

En het antwoord is niet eenvoudig – als we het hebben over rijeigenschappen, dan zou ik, gezien de parameters van voorgaande winters, die bijna zomers maar ook heel winters kunnen zijn, ja zeggen – betere vierseizoenenbanden zijn praktisch het beste voorbereid op dergelijke schommelingen. Een ander argument voor vierseizoenenbanden is comfort – het is niet nodig om over een paar weken een serviceafspraak te maken tijdens piekuren en je zorgen te maken dat de winter vroeg komt, de band is al op alles voorbereid. Dan zijn er natuurlijk ook geen frequente kosten voor loopvlakvernieuwing, die ook niet onbelangrijk zijn voor de levensduur van de band – alleen af en toe opnieuw balanceren is nodig. Hebben winterbanden dan nadelen? Ja, maar paradoxaal genoeg vooral in vergelijking met zomerbanden – ze zijn minder glad en gaan daarom langer mee, ze kunnen een lager brandstofverbruik hebben en, het belangrijkste, ze zijn ook beter op nat wegdek. Het verschil is niet erg uitgesproken, maar uit de resultaten van deze test blijkt duidelijk dat het remmen en de handling op nat wegdek gewoon beter zijn op zomerbanden. Aan de andere kant komen we terug op het feit dat je veel van deze situaties zult ervaren op winterbanden, die op hun beurt bijna altijd slechter zijn dan vierseizoenenbanden in deze disciplines. Vierseizoenenbanden zijn ook vrij sterk in het voorkomen van aquaplaning, zelfs in vergelijking met zomerbanden.

Maar als het op kosten aankomt, zit er een addertje onder het gras – de zomerband gaat iets langer mee en aangezien je de zomerband meestal een groter deel van het jaar gebruikt dan de winterband, is de kans groot dat je de vierseizoenenband eerder moet vervangen dan je zomerband. Als je al een tweede set wielen voor je auto hebt, heeft overstappen op allseasons meestal niet veel zin qua geld, het voordeel is alleen het comfort. Aan de andere kant, als je geen tweede set wielen hebt, heeft het gebruik van allseasonbanden veel zin – de banden slijten door het wisselen, het kost veel geld om ze twee keer per jaar te wisselen, dus het gebruik van allseasonbanden kan helpen om wat van deze kosten te besparen, zelfs met het hogere prijskaartje dan de zomerbanden hebben.

De remwegtest staat hier ->

De volledige resultaten van de laatste test staan hier ->