Autobild 2024 Finale zomerbandentest: de beste banden gaan het langst mee

En hier hebben we de finale van de grote test van 55 banden, die Auto Bild zoals gewoonlijk begon met de test van de remweg op nat en droog wegdek. Dit jaar werd de populaire maat 205/55 R16 getest, zoals we in het vorige artikel beschreven. Deze maat is geschikt voor de VW Golf en vele andere auto’s in deze klasse.

Uit deze selectie gingen 20 banden door naar de finale en werden zeer grondig en uitgebreid getest. Zoals altijd is gebleken dat de remwegtest niet bepalend is voor het eindklassement, maar het kan wel een relatief betrouwbare indicator zijn voor de kwaliteit van de band, omdat de eindresultaten erg dicht bij elkaar lagen – 4 banden kregen een “voorbeeldige” beoordeling, nog eens 12 een “goede” beoordeling en 4 een “voldoende” beoordeling. De slechtst presterende band was de voorwaardelijk aanbevolen Vredestein Ultrac-band, vanwege zijn zeer slechte levensduur – volgens metingen van Auto Bild gaat deze band slechts 15.400 km mee, terwijl de best presterende Goodyear-band bijna 3 keer zo lang meegaat tot het einde van zijn levensduur.

Goodyear Efficientgrip Performance 2

Over het geheel genomen kwamen de meeste banden echter tekort in hun levensduur – vooral de goedkopere, ondanks het feit dat een van de beoordeelde parameters de levensduur is in vergelijking met de prijs, wat deels in het voordeel van goedkopere banden zou moeten zijn. Problemen met de levensduur verslechterden de ranglijst voor Falken, Hankook en Toyo, die anders tot de beste behoren op nat en droog wegdek. Hetzelfde gebeurde met Pirelli en Nexen, die onderaan het startveld eindigden – Nexen gaat slechts 19.450 km mee en Pirelli 24.900 km, maar ze behoren tot de duurdere banden in de test.

Wat de rijeigenschappen betreft, presteerde Maxxis Premitra HP5 het slechtst op nat wegdek vanwege het weggedrag en de veiligheid, en Uniroyal Rainsport 5 presteerde ook slecht op droog wegdek vanwege het weggedrag. Paradoxaal genoeg compenseert Dunlop Sport BluResponse, ondanks zijn relatief slechte prestaties op nat wegdek, dit met zijn lange levensduur.

Er werden echter ook enkele tekortkomingen in natte omstandigheden gevonden bij de als 4e geklasseerde Goodyear Efficient Grip Performance 2, die een “Eco Master”-classificatie kreeg, waarmee de eerder genoemde lange levensduur volledig werd erkend. Toch is dit niet de keuze voor diegenen die rijeigenschappen boven alles stellen. Dit benadrukt de noodzaak van het evalueren van tests op basis van iemands behoeften, waar onze vergelijker bij helpt, zodat je niet alleen rijeigenschappen kunt vergelijken, maar ook de huidige prijs, inclusief speciale aanbiedingen.

De volledige resultaten zijn hier te vinden ->

De originele remtest hier ->